fbpx

Karbantartás vagy javítás

Nem tudom szó nélkül hagyni azt a jelenséget, amivel munkám során szinte nap mint nap találkozom. Két, egyszerűnek tűnő fogalom, a gépek üzemeltetői mégis nagyon gyakran összekeverik őket. A karbantartás és a javítás. Ezeket a fogalmakat szeretném röviden pár gondolatban tisztázni. Az üzemekben dolgozó karbantartók feladata (lenne) a napi, heti, havi, időszakos karbantartások és ellenőrzések elvégzése, amiket a gép gyártója pontosan megfogalmaz a GÉPKÖNYV karbantartás című fejezetében. Ezeket a feladatokat alaposan ismernie kell a karbantartást végző személyeknek, hogy a gépünk eredeti műszaki állapotát hosszútávon is meg tudjuk őrizni.

Ezzel máris megérkeztünk az első problémához.

Miért? Mert sok esetben az illetékesek el sem olvassák, hogy mikor, mit, hogyan végezzünk el, és milyen anyagokat használjunk. Ennek a mulasztásnak azonban előbb vagy utóbb biztosan meg lesz az „eredménye”, amiért borsos árat kell majd fizetnie a gép tulajdonosának, hiszen egy nagyobb teljesítményű gép egyedi alkatrészekkel készül a megrendelő igényei szerint, az egyedi alkatrészek gyártása pedig köztudottan nem olcsó mulatság. Ezért fontos, hogy a karbantartást is bízzuk szakemberre. NE A GÉPKEZELŐKRE!! A javítás az esetleges meghibásodások elhárítását foglalja magában. A gépeket gyárilag felszerelik szabályzó és védelmi egységekkel, az alkatrészek károsodásának minimalizálásának céljából. Sajnos sokszor találkozom ezeknek a rendszereknek a kiiktatásából származó járulékos meghibásodással. Ezekben az esetekben sajnos még drágább a javítás. Gondoljuk csak el, az autónkban áthidalnánk a feszültség szabályzót…?

A másik probléma a rosszul diagnosztizált hiba. Ennek következménye sajnos szintén felesleges költségeket jelent a tulajdonosnak, úgy, mint a felesleges állásidő és a feleslegesen beszerelt alkatrész(ek) költségei.

Mi okozza a rossz diagnózist? A válasz egyszerű: a szakértelem hiánya. Ön gondolta volna, hogy manapság az első személy, aki a gépet javítja, sok esetben a GÉPKEZELŐ? Hihetetlen, de így van. Aztán, ha ő nem boldogul, akkor hívják a karbantartót. Ha ő sem birkózik meg a feladattal (hogyan is birkózna, egyik szakiskolában sem tanítják meg mindenfajta gép felépítését, a külföldi gépgyártóknak pedig nem feladatuk a magyar üzemek karbantartó személyzetének továbbképzése), akkor végre sor kerülhet egy szakszerviz megkeresésére. Közben pedig akár napokig állt a termelés…

A karbantartó feladatait leírtam a cikk elején. A karbantartó nem szakszervizes szerelő, az ő feladata a fent leírt karbantartási feladatokat elvégzése, a javítást bízzuk inkább a szakszervizre!! A drága autónk javítását vajon nem szakszervizben végeztetjük…..? Miért? Csak nem azért, hogy elkerüljük a felesleges költségeket…?

Amikor szakszervizként olyan gépet kell javítanunk, amit előtte már megpróbáltak „házilagosan” megjavítani, akkor a legtöbb időnk a diagnosztizálással telik el, mert előttünk szétszedtek olyan elemeket, amiket nem kellett volna és még rosszul is rakták össze. Ráadásul ilyen módon akaratlanul azokat a jeleket is könnyen el lehet tüntetni, amik a felhasználók számára észrevétlenek maradnak, nekünk viszont sokat segítenének a diagnózisban. Erre legegyszerűbb példa az olaj, ha olyan helyen jelenik meg, ahol nem lenne szabad. Nem győzzük hangsúlyozni, ez a plusz időráfordítás a megrendelőnek felesleges pénzkidobás.

Ne felejtsük el tehát, hogy a karbantartó nem szervizes a karbantartás pedig nem gépjavítás!

Szakszerű karbantartással, valamint időszakos átvizsgálással sok meghibásodás megelőzhető. Olyan ez, mint az egészség: megőrizni mindig kevésbé költséges és fájdalmas, mint visszaszerezni! Szeretnél te is szakszerű gépkarbantartást? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk!

Küldetésünk

Présgépek és lemezmegmunkáló gépek telepítése, üzembehelyezése, javítása, időszakos karbantartása.

Korábbi tartalmaink

Kövessen minket Faceoobon!

Küldetésünk

Présgépek és lemezmegmunkáló gépek telepítése, üzembehelyezése, javítása, időszakos karbantartása.

Küldetésünk

Présgépek és lemezmegmunkáló gépek telepítése, üzembehelyezése, javítása, időszakos karbantartása.

Cosa Gépszerviz ©- Minden jog fenntartva.